Dizi yerine roman okumak, bence daha verimli olacak. Günümüzün en çok izlenen kitle iletişim araçlarının arasında, televizyon geliyor. 80’li yıllarda TV’ler yaşamımıza girmeye başlamıştı. Bırakın ilçeleri köyleri illerde bile sayılı evlerde TVvardı. Siyah beyaz TV olan aileler zengin sayılırdı. Önceleri Devlet Televizyonu TRT 90 sonrası ise özel TV’lerle tanıştık.
Günümüze kadar önce siyah beyaz sonra renkli analog ve günümüzde HD yayın teknolojisiyle TV’ler hayatımızın parçası oldu. Kazandırdıklarının yanında kaybettirdikleri de oldu TV’lerin mesela kitap okumak yerine TV’den izlemek yaygınlaştı. Kitaplar romanlar TV’lerde dizi olarak filim olarak sunuldu. Kolaycılık hastalığı TV’lerle arttı, yayıldı. Oysa ki kitap okumak roman okumak romandaki insanların yaşamını öğrenmek, ayrıntılar, duygular, yaşamlar bize kalıcı dersler veriyor. Eğitim öğretimimize kendimizi geliştirmemize katkı sunuyordu.
Tv’ler ile kolaycılıkla bu romanlardaki kitaplardaki katkı eğitici katkı yerini basit ucuz ve kalıcı olmayan öğreti biçimine yerini bıraktı. Ülkemizin kalıcı eğitim öğretim ve gelişime katkısıyla olacaktır. Ülkemizde kitap okuma farkındalığı arttırılıp yaygınlaştırılmalıdır. Aslında okuma yazma seferberliği yeniden başlatılmalıdır. Okuma yazmanın yaygınlaşması konusu ülkemizin gelişmesi için çok önemlidir. Okuma yazma seferberliği konusu ciddi anlamda ele alınması gereken, ülke meselesidir. Okuma yazma oranı arttıkça insanlarımızın farkındalığı artacak empati yeteneği gelişecek ve suç oranları düşecektir.
Küçük Yaşta Aşılanmalı
İnsanlarımızın, üretime olan düşkünlüğü artacak ülkemizin ekonomisi güçlenecektir. İleri demokrasinin olduğu gelişmiş ülkelerde okuma oranı yüksek suç oranı oldukça düşüktür. Özellikle kitap okuma sayısının artması ülkemizin gelişimine ciddi katkı sağlayacaktır. Özellikle küçük yaşlarda kitap okuma alışkanlığının çocuklarımıza aşılanması, gelecek nesillerin kitap okuma düzeyinin gelişimine büyük katkısı olacaktır. Öğretmenler, öğrencilerini kitap okumaya teşfşk etmelidir. Ülkemizde özellikle 1960’lı yılar ile 1980 yılları arasında, kitap okuma seviyesi yüksekmiş.
Ne zaman televizyon teknolojisi yaygınlaşmış ona paralel olarak ülkemizde kitap okuyan insan sayısı azalmıştır. Türk insanının tarihi kültürüne bakıldığında okumaktan ziyade sözlü kültürün daha yaygın olduğu görülmektedir. Bu sebeple televizyon izlenme oranları, günümüzde oldukça yüksek olarak karşımıza çıkıyor.
Dizi yerine roman okumayı insanlarımız tercih ederse, büyüklerden örnek alan çocuklar ile gelecek nesillerde, okuma oranı artacaktır.
Bu vesileyle konuya dikkat çeken, Pınarhisar Belediyesi önüne Kitap okuyan anne ve kız heykeli koyan Pınarhisar’ın bir önceki Belediye Başkanı Mustafa Cingöz’i bu bağlamda tebrik ederim. Aynı zamanda ülkemize eserleri ile ödül getiren yazarlarımızı ve 2009 yılında, Nobel’e alternatif olarak gösterilen Rusya’da verilen Puşkin edebiyat ödülünü, Manas isimli romanıyla alan, akrabam yazar Prof. D.R Hayrettin İvgin’i saygıyla selamlıyorum. Bol kitap okumalı günler dilerim.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.