Çağımızın hastalığı koronavirüs, yaşamımıza bir anda girdi. Psikolojileri bozdu. Hastalıkları, ve ölümleri arttırdı. Ekonomileri çökeltti.
Sağlık olsun, genelde çok kullandığımız klişe olan, Covit 19 salgını ile birlikte daha çok ağzımızdan çıkan bir deyimdir.
Çin’in Vuhan kentinde ilk ortaya çıkan koronavirüs, Covit 19 salgın hastalığıyla ilgili, 2019 Aralık ayında haber merkezleri, radyolar, TV’ler, gazeteler, yoğun bir biçimde yayınlar yaptılar. Sonrasında dalga dalga neredeyse tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını haberlerini izledik. Ülkemize ise, 2020 Mart ayında ilk Covit 19 vakaları görülmeye başladı. Beraberinde her alanda negatif gelişmeler, birbirini takip etti.
Dünya sağlık örgütü, geç uyarı yaptı, Çin virüsü Vuhandaki bir labaratuardan sızdı, Dünyanın düzenini değiştirmek için bu yapay virüs üretildi ortama salındı, havadan bulaşır, ağızdan burundan bulaşır maske tak, hes kodu, eve kapanmalı, kısıtlamalar artmalı, kısıtlamalar gevşetilmeli, aşı bulundu, aşılama olacak, bilim kurulu toplantıları ve kararları, belirli yaş ayrımına göre kısıtlamalar, evde kal çağrıları, hafta sonu kapanma ,hafta içi belirli saatler kısıtlaması konuşmaları ve uygulamaları, derken neredeyse bir yıl oldu.
Çağımızın hastalığı koronavirüs sebebiyle ölen insanlar, hasta olup iyileşenler, hala tedavi görenler, kısıtlamalara önlem alan resmi kurumlar, geçici olarak kapatılan iş yerleri, market kuyrukları, kapanmayla birlikte iflas eden şirketler esnaflar, evden çalışma, uzaktan eğitim ve çöken ülke ekonomileri Koronavirüs’ün getirdikleri ve götürdükleri saymakla bitmez.
Koronavirüs’ün ekonomik tahribatın yanı sıra, psikolojik tahribatı da küçümsenemeyecek şekilde büyük oluyor. Hayatı yeni tanımaya başlayan 3 yaş üstü çocuklar aile konuşmaları ve haberlerden çok etkileniyorlar. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı olup belirli saatlerde sokağa çıkabilen vatandaşlarımız, psikolojik olarak baya etkilendiler.
2021 Şubat ayındayız, aşılanma başladı, kafe restoranlarda kurallı gevşemeler konuşuluyor. Yeni mutasyonlara karşı önlemler alınıyor, insan psikolojileri darmadağın, bu süreçte özveri ile çalışan sağlıkçılar ve sağlık sistemi yorgun, esnaflar batıyor, ülke ekonomileri çöküyor, belirsizlikler devam ediyor.
Koronavirüsün çıkışı için incelemeler var, sorumlusu ortada yok. Demek ki insan hayatı çokta pahalı değilmiş o kadar ucuz muş ki, gözle görülemeyen bir virüs, insanların hatta kitlelerin yaşamına son verebiliyormuş.
Sağlık olsun deyimi, demek ki sıradan kelimelerin bir araya gelmesi değilmiş. İnşallah bir an önce, koronavirüs salgını belası biter ve hayat normale döner.
Yazar; Ünal Fırat
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.